NHPC Blog
“Flower Show” organized by Teesta-V Power Station, East Sikkim
NHPC-Teesta-V Power Station organized two day “Flower Show & Competition” from 06th to 07th March, 2020 at its Administrative Building, Balutar, East Sikkim. People were delighted to see magnificent verities of fresh and colorful floral installations as part of Flower Show and appreciated floriculturists. The show features beautiful plants and exotic floral designs which were a feast to the eyes of the beholders during the show. Participants showcased their creativity and aesthetic sense in their floral design. Total around 26 participants participated in the event. The “Flower Show” had become a regular feature of the power station and attracted participation from various sections of people from Sikkim, Darjeeling and Kalimpong. The flower show received an overwhelming response from flower enthusiasts, students, associations, SHG’s, individuals, nurseries and surrounding villages. Prizes were distributed to winners of “Flower Show” Competition in Flowering Plants, Ornamental Plants, Orchid and Overall Presentation categories.
पर्यावरण वार्ता (अंक 9 )
पर्यावरण एक व्यापक विषय है, जिसका महत्वपूर्ण घटक है - अपशिष्ट प्रबंधन। आज हम उस अपशिष्ट की बात करते हैं, जिसे बचाया जा सकता था, उपयोग में लाया जा सकता था और ऐसा करते हुए हम देश की गरीबी और भुखमरी जैसी बडी समस्याओं का समाधान प्रदान करने की दिशा में अग्रसर हो सकते थे। क्या आपने कभी सोचा है कि होटलों-रेस्टॉरेंट मे खाना खाते हुए, शादी-ब्याह आदि अवसरों पर अथवा बैठक पार्टी में हम स्वयं कितना भोजन बरबाद करते हैं? इन अवसरों पर प्राय: लोग आवश्यकता से अधिक अपनी थाली में परोस लेते हैं, उसे पूरा खा नहीं पाते, अंतत: बड़ी मात्रा में खाना फेंक दिया जाता है। अन्न की यह बरबादी कचरे का रूप धारण कर लेती है, जो सड़ती गलती हुई बीमारियाँ फैलाने का कारक भी बनती हैं। दुनियाभर में प्रति वर्ष जितना भोजन तैयार होता है उसका एक तिहाई बर्बाद चला जाता है। भारत में प्रतिवर्ष 25.1 करोड़ टन खाद्यान्न का उत्पादन होता है लेकिन प्रत्येक चौथा भारतीय भूखा सोता है। इंडियन इंस्टीट्यूट ऑफ पब्लिक एडमिनिस्ट्रेशन की एक रिपोर्ट के मुताबिक भारत में प्रतिवर्ष 23 करोड़ टन दाल, 12 करोड़ टन फल और 21 करोड़ टन सब्जियां वितरण प्रणाली में खामियों के कारण खराब ...
PHOTOGRAPH OF THE WEEK
For Parbati-III Power Station, the minimum environment flow prescribed as per norms (15% of the lean season flow) is 1.151 cumecs and the same is stated in the Environment Clearance accorded by MoEF&CC. Parbati-III PS has installed two pipes in the Dam body to maintain E-Flow from the Dam throughout the year. Power Station is releasing the requisite discharge of 1.151 cumecs from these pipes continuously throughout the year which is reflected on the HPSPCB site on real time basis through the web portal. This data is reflected on real time basis on the site. - Vishal Sharma, Senior Manager (Environment) Parbati -III Power Station
Action on Climate Change : NHPC’s initiatives
Climate change has over the years emerged as a major threat for the sustenance of mankind on earth. Rapid pace of industrialization and urbanization, coupled with increased dependence on natural resources, have led to overexploitation of these resources, which with time poses a serious warning for the world. India is facing major challenges of sustaining its rapid economic growth while dealing with the global threat of climate change. Although, meaningful initiatives have been taken in various sectors to meet the challenges posed, however a lot needs to be done. NHPC believes in development in harmony with nature. Various green initiatives have been taken by NHPC to offset carbon footprint. Few of them are highlighted below: Solar Energy: NHPC has commissioned a 50 MW Solar Power Plant constructed in Theni and Dindigul District in Tamil Naidu in March 2018. The power is harnessed through Solar photovoltaic crystalline technology with minimum annual generation of 105.96 MU. Work of 10 MW Floating Solar Power project in West Kallad District, Kerala has been awarded in September 2019. Mobilization work is in progress. Rooftop Solar Plants with aggregate capacity of 2495 kWp has been installed at various power stations/projects of NHPC ...
राष्ट्रीय हरित अधिकरण (एनजीटी) : एक परिचय
Image Source : https://ngtonline.nic.in/newsite/ पृष्ठभूमि : आर्थिक एवं औद्योगिक विकास की प्रक्रिया के फलस्वरूप विभिन्न प्रकार की पर्यावरण संबंधी समस्याएँ भी उठ खड़ी होती है जो कि वर्तमान में मानवीय जीवन के साथ-साथ समस्त पर्यावरण के लिये भी खतरा बनती जा रही है। पर्यावरणीय समस्याओं का एक जरूरी पहलू यह भी है कि उनका प्रभाव केवल स्रोत के क्षेत्र तक ही सीमित नहीं रहता बल्कि इसका प्रभाव दूर-दूर तक के क्षेत्रों तक फैल जाता है। पर्यावरण के दुरुपयोग और अतिक्रमण से बचाव के लिये प्रशासनिक, वैज्ञानिक एवं तकनीकी उपायों के साथ समय-समय पर प्रभावशाली कानूनों की आवश्यकता भी महसूस की जाती रही है। अतः इस प्रकार की समस्याओं के निवारण के लिये पर्यावरण संबंधी कानून न केवल राष्ट्रीय स्तर पर, बल्कि अन्तरराष्ट्रीय स्तर पर भी जरूरी है। इस क्रम में वर्ष 1992 में रियो में हुए यूनाइटेड नेशंस कॉन्फ्रेंस ऑन एन्वॉयरनमेंट एण्ड डेवलपमेन्ट में अन्तरराष्ट्रीय सहमति बनने के बाद से ही भारत में भी एक ऐसे संवैधानिक संस्था व कानून के निर्माण की जरुरत महसूस की जाने लगी थी। इस बात की भी आवश्यकता अनुभव की जाने लगी कि देश में एक ऐसा कानून हो जिसके दायरे में देश में लागू पर्यावरण, जल, जंगल, वायु और जैवविवधता के सभी नियम-कानून ...
Frequently Asked Questions (FAQs) 4
Image Source = https://howlermag.com/grow-sustainably-build-sustainably-live-sustainably-costa-rica-eco-sustainable-special/ Sustainable Food System Q. What is sustainability? A. Sustainability is the ability to exist constantly. It is defined as the quality of causing little or no damage to the environment and therefore able to continue for a long time. It refers generally to the capacity for the biosphere and human civilization to coexist. It is also defined as the process of people maintaining change in a homeostasis balanced environment, in which the exploitation of resources, the direction of investments, the orientation of technological development and institutional change are all in harmony and enhance both current and future potential to meet human needs and aspirations. Q. What is food system? A.A food system includes all processes and infrastructure involved in feeding a population: growing, harvesting, processing, packaging, transporting, marketing, consumption, and disposal of food and food-related items. It also includes the inputs needed and outputs generated at each of these steps. A food system operates within and is influenced by social, political, economic and environmental contexts. Q. What is a sustainable food system? A. A sustainable food system is one that does not require chemicals, conserves energy and water, emphasizes local production, decreases inputs and utilizes resources more efficiently on site, values biodiversity ...
“पर्यावरणीय स्वीकृति एवं जलविद्युत परियोजना : ईआईए अधिसूचना 2006”
Image Source = https://www.thehindu.com/sci-tech/energy-and-environment/plan-for-district-environment-impact-assessment-panels-under-fire/article28313596.ece प्रस्तावना: जलविद्युत परियोजनाओं की संकल्पना के पश्चात उनके निर्माण से पहले पर्यावरण स्वीकृती की आवश्यकता होती है। इस संबंध में पर्यावरण, वन एवं जलवायु परिवर्तन मंत्रालय, भारत सरकार द्वारा पर्यावरण (संरक्षण) अधिनियम 1986 के अंतर्गत जारी की गयी पर्यावरण प्रभाव आकलन (ईआईए) अधिसूचना 2006, महत्वपूर्ण है। यह अधिसूचना राष्ट्रीय पर्यावरण नीति के उद्देश्यों को पूर्ण करने हेतु निर्मित की गई है जिसमें दी गई प्रक्रियाओं के अनुसार भारत के किसी भी क्षेत्र में प्रस्तावित विकास परियोजनाओं के कार्यान्वयन के लिए पर्यावरणीय स्वीकृति की आवश्यकता होती है। अधिसूचना में सूचीबद्ध की गई सभी नई परियोजनाओं, उनसे जुड़े क्रियाकलापों, उनके विस्तार अथवा आधुनिकीकरण करने लिए पर्यावरण स्वीकृति लिया जाना एक आवश्यक प्रक्रिया है। 1. परियोजना का वर्गीकरण: पर्यावरण प्रभाव आंकलन (ईआईए) अधिसूचना 2006 के अनुसार, किसी भी विकास कार्य से कई प्रकार के प्रभाव जुड़े हैं जिनकी समुचित विवेचना करने के लिए प्रस्तावित की गई परियोजनाओं को दो प्रमुख श्रेणियों - अ (A) एवं ब (B) में विभाजित किया गया है। 1.1. श्रेणी ‘अ’ : अनुसूची के श्रेणी ‘अ’ में सम्मिलित सभी परियोजनाओं या गतिविधियों के संचालन के लिए पर्यावरण, वन एवं जलवायु परिवर्तन मंत्रालय, भारत सरकार द्वारा गठित विशेषज्ञ मूल्यांकन समिति (ईएसी /EAC) की सिफारिश ...
Punarnava – A common weed, a wonder plant
Nomenclature Scientific Name: Boerhavia diffusa Hindi & Sanskrit: Punarnava English: Hogweed, Spiderlings Tamil: Mookkirattai keerai Even as we live in polluted environments, in conditions similar to gas chambers, eating food whose origins we never know, forever suspecting poison and adulteration in every next thing, there is a plant around us, insignificant and a very common weed which is known in the world of ayurveda and herbal medicine as a wonder drug, renowned for its abilities for detoxification and rejuvenation of human body. Punarnava, which literally means “to bring back to life”, is a creeper that grows in open spaces, commonly found throughout India and all over the tropical and subtropical nations. The plant belongs to the family Nyctaginaceae. It usually grows abundantly after rain. This edible herb, contains many medicinal properties in it that it is used to treat many ailments. Medicinal value: In Ayurveda, the plant is used in a variety of diseases ranging from skin disorders, liver dysfunction, asthma, intestinal diseases, cough, kidney and heart problems etc. Punarnava herb is most widely used in treatment of renal and urinary problems. Punarnava has excellent anti-inflammatory and diuretic properties. It is used as a heart tonic. The leaves ...